Benieuwd wat je kunt lenen?

Bereken je maximale hypotheek eenvoudig met onderstaande rekentool. Kleine disclaimer, de uitkomst geeft een beeld van wat je kunt lenen. Wat je uiteindelijk kunt lenen moet een geldverstrekker eerst nog akkoord op geven. Let helemaal goed op wanneer je al een woning hebt gehad. Dan zijn er veel verschillende onderdelen die invloed hebben op het bedrag waarvoor je een nieuwe woning kunt kopen. Vraag hulp via WhatsApp als je vragen hebt!

Nationale Hypotheek Garantie grens 2022

Gefeliciteerd hier zijn je 7 aankooptips!

Ik kan mijn dank niet vaak genoeg uitspreken over de geweldige input van Dirk en zijn team. Dat wat in mijn ogen onmogelijk leek, werd door KIK Hypotheken mogelijk gemaakt. Transparante werkwijze, oplossingsgericht denken, deskundigheid en bereikbaarheid

Edwin Peprah

23-07-2023

Volgende
Volgende
Dirk en zijn team denken constant mee en geven gevraagd en ongevraagd advies. Zij wisten meteen wat wij het beste konden doen aan de hand van onze wensen. Fijne gesprekken gehad en voelde mij ontzettend op mijn gemak. Het team van Kik staat ALTIJD klaar om je van dienst te zijn. Ginger ging als een tijger achter al onze stukken aan. Heerlijk dat wij geen stres hadden doordat zij het oppakten. Super fijn dat ons dossier in het longweekend nog werd aangevuld door Elisa ( terwijl het geen werkdag was). Hierdoor kon ons dossier de week erop meteen in behandeling worden genomen. You guys really go the extra mile! Kik is voor ons Dé partij voor advies en aan-/verkoop van je woning! Toppers allemaal!!!!

Lindsey Bansse

Mijn eerste huis kopen was relatief makkelijk. Ik was alleen, vond een mooi appartement en praatte met de bank. Nu een paar jaar later zijn we samen, hebben we twee verschillende inkomens, een overwaarde, eigen vermogens en is er sprake van een taal barriere (Engels/Nederlands). Dit alles maakte dat we telkens wel huizen bezochten, maar toch niet de stap durfden te zetten naar echt bieden. Pas na het inzicht wat we kregen vanuit KIK-hypotheek is het ons gelukt. We hebben een prachtig huis, wat we nog mooier gaan maken met behulp van het bouwdepot. Ook alle verzekeringen zijn in samenwerking met KIK-hypotheek geregeld. Omdat er in zo'n korte periode zo veel geregeld moet worden is het heel fijn dat het hele team heeft meegedacht!

G&H

Ik kan mijn dank niet vaak genoeg uitspreken over de geweldige input van Dirk en zijn team. Dat wat in mijn ogen onmogelijk leek, werd door KIK Hypotheken mogelijk gemaakt. Transparante werkwijze, oplossingsgericht denken, deskundigheid en bereikbaarheid van KIK Hypotheken gaf mij het vertrouwen dat Dirk en zijn team alles onder controle hadden. Ben je onzeker over jouw huidige financiële situatie en heb je behoefte aan goed en oprecht advies? Benader KIK Hypotheken voor betrouwbaar advies. Je zult gegarandeerd een topservice ervaren!

Edwin Peprah

De adviseur is een fijne en meedenkende adviseur die t uiterste uit de kast haalt om tot t beste resultaat te komen kwa financiering en hypotheek.Resultaat gericht en altijd voor een betere optie gaan.Ook tijdens t tijdelijk uitvallen collega heeft hij klaar gestaan voor iedere klant

Vincent

54 reviews

Nieuwe NHG grens 2022 is bekend

Het nieuwe bedrag waarop de NHG grens bepaald is 355.000 euro in 2022. Ook is er voor gekozen om de kosten voor de NHG naar beneden bij te stellen van 0.7% naar 0.6%. Ook is er altijd ruimte om naast de koopsom nog 6% aan energiebesparende maatregelen uit te geven wat neer zal komen op maximaal €376.300,- inclusief Energie Besparende Voorzieningen. Door de nieuwe methodiek stijgt de NHG grens minder hard dan de woningmarkt op dit moment. Daardoor is het voor veel mensen in de randstad moeilijker geworden om een woning te vinden onder de Nationale Hypotheek Garantie grens. Juist wanneer je in deze oververhitte markt net iets te veel geld hebt neergelegd om ergens te kunnen wonen in de randstad is het risico om in de problemen te komen groter.

Het nieuwe bedrag waarop de NHG grens bepaald is 355.000 euro in 2022.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet voor je hypotheek. In Nederland is het heel normaal om alles te verzekeren wat waardevol voor ons is. Denk aan je auto, je huis of je inboedel. Maar je hypotheek zelf verzekeren tegen zaken buiten je eigen schuld om? Dit is dus mogelijk met NHG. Iets wat buiten je schuld kan liggen kan bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, overlijden of zelf het risico bij scheiden zijn. Wanneer je in de problemen komt kijkt NHG samen met jouw bank of er een mogelijkheid is om de hypotheek weer betaalbaar te krijgen. Lukt dat niet en is verkopen de enige optie dan helpt NHG je door bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen of soms zelfs de restschuld helemaal kwijt te schelden. Of je deze verzekering kunt afsluiten hangt af van de Nationale hypotheekgarantie grens.

Wat houdt de Nationale Hypotheekgarantie grens in?

Per jaar wordt de NHG grens vastgesteld. Met de stijgende huizenprijzen in Nederland staat deze grens natuurlijk onder druk. Wat zal de NHG grens worden in 2022?

De NHG grens moet aansluiten bij de gemiddelde huizenprijzen in Nederland. Mede dat bedrag bepaalt de Nationale Hypotheek Garantie grens. Een interessant weetje is dat per 2020 een nieuwe methode gehanteerd word voor het berekenen van de NHG grens. Deze nieuwe methode wordt stapsgewijs ingevoerd en berekent de gemiddelde koopsom over een periode en vermeerdert dit met een correctiefactor. Dat ziet er zo uit:

  • In 2021: gemiddelde koopsommen over 15 maanden met een correctiefactor van 2% vermeerdering
  • In 2022: gemiddelde koopsommen over 27 maanden met een correctiefactor van 4% vermeerdering
  • In 2023: gemiddelde koopsommen over 39 maanden met een correctiefactor van 6% vermeerdering

Het bedrag dat de grens van NHG bepaalt is dus het maximale bedrag dat je aan koopsom mag betalen voor de woning. Wanneer je energiebesparende voorzieningen wilt aanbrengen in je woning kun je tot 6 procent meer lenen (als je dat uiteraard op inkomen kunt betalen)

Elk jaar verschilt de NHG grens

Elk jaar wordt er gekeken naar de gemiddelde huizenprijzen. Dit houdt in dat elk jaar de kostengrens anders is. Bekijk voor elk jaar wat de regels waren.

NHG 2022

De NHG grens is voor 2022 gesteld op €355.000,-

NHG 2021

De NHG-grens ligt in 2021 op €325.000. Als je energiebesparende maatregelen neemt in je woning ligt de grens op € 344.500.

NHG 2020

De NHG-grens lag in 2020 op €310.000.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens

Wil je meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie? Kijk dan op de website van NHG

Goede hypotheekadviseur belangrijk

Het is belangrijk als je buiten NHG gaat kopen om je goed te laten adviseren rondom de risico's die je loopt. Het is namelijk leuk om een woning te kunnen kopen maar zeer belangrijk om daarbij ook de langere termijn niet uit het oog te verliezen. Kan je het straks ook nog betalen als je arbeidsongeschikt wordt, je partner komt te overlijden, je werkeloos word of wanneer je uit elkaar gaat? De risico's op een restschuld worden namelijk groter als je geen NHG kunt afsluiten.

Wat bezoekers verder lazen

Ontdekken van mogelijkheden?

Neem contact op en ontdek hoe je gebruik kunt maken van NHG
Contact

Over KIK Hypotheken

KIK Hypotheken staat voor kwaliteit, integriteit en kennis. Daar mag je ons op aanspreken, graag zelfs!

Kennis houden wij op peil doordat wij geloven in een leven lang ontdekken. Daarom volgen wij zowel wettelijke als bovenwettelijke opleidingen.

Integriteit is voor ons belangrijk. Wij zorgen dat wij op een integere manier met jouw gegevens omgaan. Dus al onze computers zijn zwaar beveiligd en alleen de mensen die bij jouw gegevens moeten kunnen vanwege het werk kunnen daarbij, andere collega's dus niet!

Kwaliteit is wat anderen van ons vinden. Daarom hebben wij met regelmaat een audit door een extern bureau, gespecialiseerd in het controleren op kwaliteit, om de kwaliteit van onze dossiers hoog te houden.

Ontdek samen met ons jouw mogelijkheden!

Meer over ons