Boeterente en hypotheek

Vorige
terug naar blogs

Als je een hypotheek hebt afgesloten, is de kans groot dat je ooit te maken krijgt met boeterente. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in deze blog leggen we het allemaal uit in simpele taal..

Vergelijkingsrente; wat is het en hoe werkt dat?

Stel je voor: je hebt een hypotheek afgesloten tegen een bepaald rentepercentage. Dit is jouw contractrente. Nu kan het gebeuren dat de rente in de markt is gedaald sinds jij je hypotheek afsloot. De vergelijkingsrente is niets anders dan de actuele rente die geldt voor een hypotheek met dezelfde looptijd en soort. Als die lager is dan jouw contractrente, kan het zijn dat je boeterente moet betalen als je je hypotheek eerder wilt aflossen.

Wanneer moet ik boeterente betalen?

Boeterente komt om de hoek kijken wanneer je je hypotheek eerder wilt aflossen dan afgesproken. Bijvoorbeeld door verkoop van je huis, het oversluiten van je hypotheek of wanneer je extra wilt aflossen. Je betaalt boeterente omdat de geldverstrekker compensatie wil voor het mislopen van rente-inkomsten door jouw vervroegde aflossing.

Als ik verkoop en daarmee de hypotheek inlos, heb ik dan ook boeterente?

Goed nieuws! In veel gevallen hoef je bij verkoop van je huis geen boeterente te betalen. Het bedrag dat je krijgt bij verkoop gebruik je namelijk om je hypotheek in te lossen. Dat wordt gezien als reguliere aflossing, waar geen boeterente aan vastzit.

Wettelijk zijn geldverstrekkers verplicht 10% van de hoofdsom boetevrij te accepteren.

Het is belangrijk om te weten dat geldverstrekkers wettelijk verplicht zijn om 10% van de hoofdsom boetevrij te accepteren. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij extra kunt aflossen op je hypotheek. Echter, verschillende geldverstrekkers kunnen verschillende percentages hanteren bij inlossen uit eigen middelen. Raadpleeg daarom altijd een hypotheekadviseur om te ontdekken wat fiscaal handig is en welke voorwaarden op jouw hypotheek van toepassing zijn. Wanneer een geldverstrekker een hoger percentage boetevrij accepteert wordt daarmee de boeterente ook lager. (let op! soms geld het percentage alleen bij inlossen uit eigen middelen en niet wanneer je oversluit)

Aflossingsvrij leningdeel duurder om af te lossen dan een annuïteitenlening.

Let op: heb je een aflossingsvrij leningdeel in je hypotheek? Het kan duurder zijn om dit deel af te lossen dan bijvoorbeeld een annuïteitenlening. Bij een aflossingsvrij leningdeel betaal je namelijk gedurende de looptijd alleen rente en los je niets af. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd in één keer het geleende bedrag moet terugbetalen. Wanneer je dus niets aflost over de hele rentevaste periode loopt de bank ook meer rente mis. Hierdoor is de boeterente hoger.

Samengevat, boeterente kan een rol spelen als je eerder dan gepland je hypotheek wilt aflossen. Begrijp hoe de vergelijkingsrente werkt, weet wanneer je boeterente moet betalen, en informeer jezelf over de wettelijke mogelijkheden voor boetevrij aflossen. Een goede hypotheekadviseur kan je hierbij helpen, zodat je slim en financieel bewust met je hypotheek omgaat.

Boeterente

Wat bezoekers verder lazen

Contact

Ontdek wat er mogelijk is, we helpen je daar graag bij!
Over

Dirk Suik

Een hypotheek is niet zomaar een lening. Het is vaak de grootste aankoop in je leven, de mogelijkheid om een nieuwe stap te maken. Het is ontzettend gaaf mensen in die stap te mogen begeleiden.

Maak een afspraak
Dirk Suik