Hoger risico op restschuld

Vorige
terug naar blogs

Huizenprijzen op dit moment erg hoog.

Zoals iedereen op dit moment wel ervaart zijn de huizenprijzen op het moment erg hoog. Dat is natuurlijk fijn voor de mensen die al een woning hebben en daardoor meer overwaarde is ontstaan, maar voor starters is het lastig aan een woning komen. Daarnaast heb je, als je nu als starter een woning koopt een verhoogt risico op restschuld bij verkoop.

Waarom een extra harde daling bij een volgende crisis?

Dat zit hem in het feit dat we nu aflossen. Als je in een crisis van je koopwoning af wilt en er niet zo veel kopers meer zijn, verkoop je het liefst zo goed mogelijk maar op zijn minst wil je het bedrag van de hypotheek terug.

Hoe ziet dat er uit?

Laten we zeggen dat je in 2013 een woning hebt gekocht voor 210.000 euro inclusief kosten koper tegen een rente van 3,95% dan heb je op dit moment nog ongeveer 185.000 euro over. Die woning is nu ongeveer 380.000 euro waard als een ander hem koopt.

Stel dat je moet verkopen vanwege scheiding of omdat je de maandlasten niet meer kunt opbrengen en er een crisis gaande is dan ben je wil je als eerst een zo hoog mogelijk bod, als je dan blijkt niet te kunnen verkopen voor een heel hoog bod dan ben je best bereid om 210.000,- euro te accepteren. Maar zodra de nood hoog is zal 185.000 euro ook nog acceptabel zijn. Dan kom ik er alsnog zonder kleerscheuren vanaf.

Starters die hem net hebben gekocht zullen ernstig in de problemen komen als zij de zelfde woning 2 straten verder ook concurrerend in de markt willen zetten omdat zij snel moeten verkopen. Waar nog maar eens het belang van NHG duidelijk naar voren komt.

Restschuldrisico

Is het nog wel verstandig om te kopen?

Niemand kan echt voorspellen wat de woningmarkt gaat doen. Zoals ik er nu in sta is het nog steeds een goede investering om een woning te kopen. Als je maar lang genoeg kunt blijven wonen zal het zoals de geschiedenis ons geleerd heeft uiteindelijk wel weer meer waard worden dan je er aan hypotheek op hebt. Al is het alleen omdat je aflost tot de waarde die de woning op dat moment heeft. Dus het risico wordt minder als je aflost en/of als je langere tijd kunt blijven wonen in het huis/appartement dat je koopt.

risco restschuld hypotheek

Wat bezoekers verder lazen

Ik wil graag advies

Ontdek wat er mogelijk is, we helpen je daar graag bij!
Over

Martijn Ekelschot

Martijn is een ondernemer die vooral gelooft in het behouden van vrijheid. Zijn passie is reizen sporten en blijven ontwikkelen als mens en als ondernemer.

Maak een afspraak
Martijn Ekelschot